Jumat, 22 Februari 2013

KHASIAT MADU


Fungsi Madu Dan Peranannya:


  • Meningkatkan kadar serapan kalsium dalam badan
  • Dapat meningkatkan hemoglobin dan dapat mencegah dari serangan anemia.
  • Bila dicampurkan sedikit cuka ia dapat merawat arthirik sendi
  • Kegunaan madu secara luaran juga dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan.
  • Dapat meningkatkan pengeluaran gastrointestinal untuk merawat ulcer.
  • Sumber laxative yang natural dan lembut
  • Sumber utama vitamin dan mineral yang kaya.
  • Sumber tenaga yang hebat dan semulajadi tidak seperti gula pasir yang memudaratkan


    KHASIAT MADU ASLI YANG TELAH TERBUKTI

    A) MENGEMBIRAKAN KEKUATAN TUBUH

    1. Memulih, menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.
    2. Memulihkan sel-sel urat besar.
    3. Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.
    4. Merangsang tenaga batin.

    B) MEMBERSIH DAN MENAMBAH DARAH.

    1. Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.
    2. Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.
    3. Mengimbangi kandungan lemak dan membuat janlung aktif.
    4. Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.
                           
    KELEBIHAN

    1. BAYI/KANAK-KANAK:

    a) Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.
    b) Menyembuh dengan segera cirit-birit.
    c) Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.
    d) Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.


    2. REMAJA:

        Membantu menyempurnakan kesihatan berkekalan.

    3. WANITA:

    a) Menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik.
    b) Mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri.

    4. LELAKI:

    a) Tampan dengan kekuatan asli dan kelihatan lebih muda.
    b) Menguatkan tenaga batin.

    5. PENGIDAP KENCING MANIS (DIABETIS):

        Menstabilkan kandungan gula dala darah. (Gantikan gula kepada madu lebah)
               
    6. UNTUK SEMUA:

    a) Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.
    b) Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.
    c) Memulihkan penyakit berpanjangan.
    d) Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.
    e) Menyembuhkan penyakit dalam perut.
    f) Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.
    g) Memulihkan batuk dan lelah.
    h) Menghindarkan badan letih dan lesu.
    i) Kurangkan kesakitan bila datang haid.
    j) Baik untuk perempuan bersalin.
    k) Membantu/menerangkan pemandangan.


    KHASIAT DAN KEBAIKAN MADU

    A) IBU MENGANDUNG

        1. Menambahkan tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung
        dan semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.
        2. Mencegah dari berbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi,
        kencing kotor, batuk selsema, lelah dan lain-lain.

    B) ANAK DALAM KANDUNGAN


        1. Mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam

        madu dapat membunuh kuman-kuman cahaya mata.
        2. Kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan
        menguatkan janin.
        3. Kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin C yang penuh
        kuasa dalam madu asli.
        4. Membantu secara khusus pertumbuhan fizikal dan mental janin.
        5. Penyakit Hepatitis B yang biasa menyerang bayi dapat dihindar dengan amalan madu oleh para ibu yang mengandung.


    C) BAGI BAYI YANG BARU LAHIR


        1. Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat
        mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa
        bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.
        2. Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding
        perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.
        3. Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.
        4. Mengelak dari kembung perut bayi.
                           

    D) BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN ANAK

        1. Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta
        mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perul atau rahim.
        2. Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.

    CARA MENGGUNAKAN MADU:

    Batuk :
    madu + limau nipis (diperah)
    Menguatkan minda:
    madu + kismis
    Menguatkan tulang:
    madu + susu anlene
    Menyembuhkan luka dan melecur:
    sapukan pada luka
    Lelah dan sesak nafas:
    madu + lebak putih (diparut dan diperah)
    Pembersih muka:
    putih telur + limau nipis (diperah) + madu
    Pelembap muka:
    kobis + madu
    Melangsingkan badan:
    madu + pati kunyit ( minum seminggu sekali)
    Tenaga batin:
    1 sudu madu + 3 biji lada hitam + 1 ulas bawang + kuning telur.
    Wanita mengandung:
    1 sudu teh madu 2 kali sehari








0 komentar:

Posting Komentar